Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe
Multilearn Kft.

VEKOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása
Hibrid média prototípusok és gyártói környezet fejlesztése, a hagyományos könyvkiadás és a kiterjesztett valóság integrált előállítását
támogató felhő alapú innovatív gyártói környezet és prototípus sorozat fejlesztése.

VEKOP-2.1.1-15-2016-00021

A támogatás teljes összege:

116 412 737 Ft

A teljes támogatás mértéke:

53,17%

Multilearn Kft. konzorcium vezetőre jutó támogatás összege:

60 312 725 Ft

Multilearn Kft. konzorcium vezetőre jutó támogatás mértéke:

59,56%


A projekt tartalmának bemutatása

Az innovációs fejlesztés tárgya

Az innovációs fejlesztés tárgya egy teljesen újszerű, a hagyományos könyv és kiterjesztett valóság ötvözéséből létrehozott hibridkönyv média termékmodell kialakítása, az annak fejlesztését és gyártását támogató legkorszerűbb felhő alapú műszaki környezet és prototípus gyártmánysorozat kifejlesztése. A fejlesztés eredményeként olyan nyomtatott könyvek és azok tartalmához kapcsolódó, azt szorosan kiegészítő táblagépeken/okostelefonokon működő kiterjesztett valóság objektumok állíthatók elő eddig nem létező hatékonysággal és minőségben.

A megvalósuló tevékenységek részletes bemutatása.

A megvalósuló fejlesztésünk a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy hagyományos könyv meghatározott részeihez olyan kiterjesztett valóság objektumok kerülnek hozzárendelésre, amikkel ezt a digitális tartalmi elemet egy táblagéppel vagy okostelefonnal lehet megjeleníteni. A kiterjesztettvalóság (AR) objektum megjelenítéséhez az azt hordozó táblagép vagy okostelefon kameráját a könyv megadott részére kell irányítani, aminek a hatására a könyv lapjai felett megjelennek a hozzá rendelt virtuális tartalmi elemek. Ezzel párhuzamosan kifejlesztésre kerül egy komplex gyártói környezet, ami hatékony technológia és módszertani keretet biztosít a gyártmányok előállításához. Ezen túlmenően a projekt keretében elkészítünk 6x30 darab olyan hibridkönyv gyártmány prototípust ami a piaci bevezetés támogatását szolgálja.

A létrejövő eredmények bemutatása.

A jelen projektben tervezett innovatív informatikai háttérfejlesztés eredménye két fő részre bontható. Első eleme egy olyan komplex központi gyártói és menedzsement rendszer, ami a könyvek tartalmának és a kapcsolódó kiterjesztett valóság elemek gyártásában, összekapcsolásában, minőség ellenőrzésében és utólagos karbantartásában kap szerepet. Másik kifejlesztendő fő elem egy olyan platformfüggetlen (Android, iOS), univerzális applikáció, ami a nyomtatott könyv és a hozzá kapcsolódó kiterjesztett valóság (AR) termékek hatékony fejlesztésére és utólagos karbantartásuk hatékony támogatására alkalmas. A két rendszer együttműködése a legkorszerűbb felhő alapon kell hogy megvalósuljon, mivel ez az innovatív módszer fontos eleme a tervezett rendszer mindennapokban is sikeres működésének.
Az applikáció telepítését követően abban a vevő által megvásárolt könyv egyedi azonosítóját kell megadni. Ezt követően a szoftver internetes kapcsolaton keresztül csatlakozik a fejlesztés eredményeként létrejött felhő alapú gyártói és menedzsment környezet ügyfél interfészére, amin keresztül letölti az adott könyvhöz tartozó virtuális valóság csomagot.
Fejlesztésünk által létrejövő eredmény lehet a hazai módszertani hagyományokra építő, megújuló eljárások és segédeszközök által alkotott komplex tanítási módszerek tudományos igényű fejlesztése, illetve a tudásátadás szemléletének és módszereinek megújítását célzó innovációk gyakorlati megvalósítása. Az olvasók számára bármely hibrid könyv újszerű tudásszerzés-élményt fog jelenteni, ezzel növelheti az olvasás népszerűségét.


A projekt tervezett befejezési dátuma

2019. november 30.


A projekt azonosítószáma

VEKOP-2.1.1-15-2016-00021


Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!