2. A LEGÁLIS SZEREK
Akkor is drogozunk, amikor alkoholt iszunk és rágyújtunk, vagy egy feszült nap után nyugtató után nyúlunk? A legális pszichoaktív szerek.
 Bevezető

Szeretettel köszöntjük. 

A lecke…

 • tartalma: Azokkal a társadalmunkban nagy múlttal rendelkező pszichoaktív szerekkel foglalkozunk, amelyek fogyasztása ma hazánkba törvényileg nem tiltott, ám szabályozott. Szó lesz az alkoholról, a nikotinról, a koffeinről, az altató- és nyugtatószerekről, illetve az oldószerekről. Megismerkedünk a szerek által kiváltott fizikai és pszichés hatásokkal, és a fogyasztásukhoz köthető rizikófaktorokkal. Célunk a meglévő tudás rendszerezése, újabb információk átadása és a mítoszok eloszlatása. 
 • módszerei: leíró szövegek, prezentációk, képek, feladatok, interaktív feladat              
 • várható eredménye: a résztvevők megismerik a legelterjedtebb legális pszichoaktív szereket és azok fizikai-pszichés hatásait, valamint fogyasztásukhoz köthető rizikófaktorokat.
 • időkerete: 3×45 perc

 

Statisztikák az alkoholfogyasztásról

Kérjük, vizsgálja meg a következő ábrát, amely az OECD országokban 2009-ben felmért alkoholfogyasztási adatokat jeleníti meg. Bal oldalon az alkoholfogyasztás mennyiségi mutatója, jobb oldalon pedig a fogyasztás mértékében tapasztalható változás látható.

Most vessen egy pillantást a következő ábrára is, amelyen a bor- és a sörfogyasztás alakulását láthatja hazánkban 2000 és 2011 között!

Gondolkodtató kérdések 

Most kérjük, gondolkodjon el a következő kérdéseken!

Mit gondol, a két ábrát összevetve tapasztalható-e változás Magyarországon az összes elfogyasztott alkohol mennyiségét tekintve az utóbbi évtizedben?

Hol állunk nemzetközi összehasonlításban az összes alkoholfogyasztás tekintetében?

Mit gondol, ha az égetett szeszek fogyasztásának mértéke is szerepelne az alsó ábrán, milyen magas lenne a hasáb a sörhöz és a borhoz képest?

Mit gondol, növekvő vagy csökkenő tendenciát mutatna a fogyasztás 2005 után?

Az alkohol

Az alkohollal kiemelten foglalkozunk ebben a leckében. Ezt a különös figyelmet az elterjedtség mértéke, a következményes egészségkárosodások és a társadalmi problémák indokolják.

Az alkohol rendkívül elterjedt, sokak által fogyasztott szer nem csak hazánkban, de Európában és a világ számos táján. Az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható fizikai és pszichés problémák megterhelik mind a társadalmat, mind az egészségügyi ellátórendszert és a gazdaságot.

Amikor ránézünk az alkoholfogyasztással kapcsolatos kiugró statisztikákra, könnyű azt gondolni, hogy ezt a sok alkoholt az alkoholisták isszák meg - holott ez korántsem igaz.

Az elfogyasztott alkohol nagyobbik részét a nem alkoholista, „normális" emberek fogyasztják.
Az alkohollal kapcsolatos problémák könnyen háttérbe szorulnak a közgondolkodásban, gyakori az álszent magatartás és kommunikáció a témában. Hajlamosak vagyunk lebecsülni az alkohol káros hatásait, és magas az ingerküszöbünk a problémás alkoholfogyasztást illetően. (Környei és Kassai-Farkas, 2009)

 

Az alkohol hatásmechanizmusa

Az alkohol hatása hasonló más depresszáns szerek hatásához, a szedatív hatást azonban megelőzi egy izgalmi fázis. Az első fázisban fokozódik a légzés, gyorsul a keringés, a bőrben értágulat jön létre. Oldódik a szorongás, jellemző a gátlástalankodás. „Az alkohol hatását az egyén és a kultúra elvárásai nagymértékben meghatározzák (különösen viszonylag alacsonyabb véralkohol-szint mellett).” (Rácz, 2004)

Az alkohol a GABA receptorra és többféle neurotranszmitter rendszerre hat, köztük a dopaminra és a szerotoninra is. A toxikus hatásokért nem maga az alkohol a felelős, hanem a lebontásának köztes terméke, az acetaldehid. Az alkohol 85%-át a máj bontja le, a többi közvetlenül távozik a szervezetből (vizelettel, illetve a tüdőn és verejtéken keresztül).(Rácz, 2004, Valló, 2003)

Fontos információ és gyakori tévedés forrása, hogy a véralkoholszint nem egy állandó szám annak függvényében, hogy mennyi alkoholt fogyasztott a személy, hanem függ többek között a fizikai adottságoktól, az elfogyasztott ételtől, gyógyszer szedésétől.

Hogyan hat az alkohol az agyra? Az angol nyelvű videó megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre:

Az alkohol hatásmechanizmusa

A tartós alkoholfogyasztás lehetséges szövődményei

Az alkoholfogyasztás következményeként majdnem minden szervben kialakulhatnak átmeneti, később visszafordíthatatlan károsodások. A szövődmények kialakulásához nem kell alkoholistának, alkoholfüggőnek lenni, a rendszeres használat is okoz károsodásokat.

Kattintson az egyes szervek nevére, és ismerje meg az alkoholfogyasztás lehetséges szövődményeit! 

A nikotin és a dohányzás

A dohányfüst addiktológiai szempontból legfontosabb összetevője a nikotin.
A szer fokozza az élénkséget, növeli a koncentráló képességet. A felszívódás a tüdőből történik (pipázás vagy szivarozás esetén a szájból is felszívódik a nikotin egy része). 
Gyorsan eloszlik a szövetekben, koncentrációja a vérben gyorsan csökken. A nikotin a nikotin-receptorokon keresztül hat, feltehetően kapcsolatban áll a dopamin és a szerotonin rendszerrel is. Túladagolás esetén hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés, szédülés, fejfájás, verejtékezés jelentkezhet. Halálos dózis bevitele (60 mg körül) esetén légzésbénulás következik be.

A WHO, az Egészségügyi világszervezet becslései szerint a dohányzás a 20. század folyamán 100 millió ember halálát okozhatta. Csak a 2004-es évet tekintve 5,4 millió halálesettel volt összefüggésbe hozható a világon. (WHO, 2008)

Díler nélkül - nikotin

 Koffein

A koffein a világon a legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag. A koffein metilxantin-származék, fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. Számos mindennapi élvezeti szer tartalmazza, mint például a kávé, a tea, az üdítőitalok, a kakaó, a csokoládé.

Serkentő, azaz stimuláns hatása van, fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását. Többek között izgatja a légző- és vazomotor központot, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, fokozza a vizelet-kiválasztást. Fokozza a koncentrációt, az éberséget és csökkenti a fáradtságérzetet.

Az amfetaminnál körülbelül tízszer gyengébb szer. Túladagolás esetén nyugtalanságot, idegességet, izgatottságot, álmatlanságot, tachycardiát okoz. Toxikus adagban görcsöket, szívproblémákat idéz elő. Halálos adagja 5-10 g.

Az alábbi táblázatban néhány élelmiszer átlagos koffeintartalmát láthatja:


 

Altatók, nyugtatók és szorongásoldó szerek

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk ezekkel a szerekkel, hiszen piaci forgalmuk jelentős, számos ember találkozik velük élete során. Hatásukat tekintve az ún. depresszáns szerek csoportjába tartoznak az alkoholhoz hasonlóan.

A 20. század első felében népszerűek voltak a barbiturátok és a glutetimid, ezek azonban manapság már nem számítanak korszerűnek, alkalmazásuk nem javasolt. Könnyen alakítanak ki függőséget, és kicsi a különbség a hatásos (terápiás) és a toxikus adagjuk között.

A gyógyszerekről bővebben

 

Ma a benzodiazepinek és a nem benzodiazepin típusú benzodiazepinreceptor-agonisták vannak használatban. Ismerős márkanevek lehetnek a Seduxen, Xanax, Frontin, Rivotril, Stilnox. Ezeket a gyógyszereket sokan orvosi tanácsra kezdik alkalmazni, például alvászavar vagy szorongásos probléma kezelésére, de vannak, akik eleve visszaélésszerűen kezdik szedni, nem orvosi rendelvényre, hanem a droghatás megtapasztalásáért. Mivel hatásukat tekintve depresszáns szerekről van szó, az alkohol, a nyugtatók, a szorongásoldók és az altatók fokozzák egymás hatását. Több szer együttes bevétele okozhat nem szándékos túladagolást, és jelentős ezen szerek szándékos, öngyilkossági célú túladagolása is. 

 

 

Szerves oldószerek, inhalánsok

Ez a szercsoport az utolsó, amelyet kiemelünk ebben a leckében. Fontosságát az indokolja, hogy leginkább serdülők, illetve gyermekek körében tapasztalható a fogyasztásuk. Könnyen hozzáférhető, nagyrészt háztartási termékekben fellelhető anyagokról van szó, amelyeket elsősorban szippantás, inhalálás útján fogyasztanak. Festékek, hígítók, lakkok, öngyújtógáz, aeroszolok hajtógázának inhalálásával néhány perctől akár egy óráig tartó hatást lehet elérni (ami ismételt inhalálással tartósabbá tehető).

A közvetlen hatás euforikus állapot, amit „részegségi” állapot, tudatzavar követ. Az időérzék elvesztése mellett hallucinációk is jelentkezhetnek. Amnézia is előfordulhat.

Túladagoláskor kettős látás, fülzúgás, szemirritáció, orrfolyás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet. Az állapot a külső szemlélő számára a részegséghez hasonlít. Súlyosabb túladagolás esetén eszméletvesztés, fulladás, szívaritmia a jellemző.

A fogyasztás egészségügyi kockázatai és jellemző ártalmak

Az előző oldalakon ismertettük az anyagok alapvető tulajdonságait és hatásmechanizmusát, az alkohol lehetséges ártalmait. Az alábbi ikonokra kattintva a többi ismertetett szer egészségügyi kockázatait és egyéb ártalmait ismerheti meg. Itt vezetjük be a tolerancia, a kereszttolerancia és a megvonás fogalmát is, amelyek fontosak lesznek a függőség témakörének tárgyalásakor. Keresse meg a leírások között ezeket a definíciókat, illetve próbálja meg értelmezni a fogalmakat! 

A tartalom megtekintéséhez kattintson az ikonokra!

Altató-,nyugtató és szorongásoldó szerek
 Kultúrtörténeti kitekintés

Az előzőekben már utaltunk rá, hogy a pszichoaktív szerek hosszabb-rövidebb ideje részei kultúránknak. Az alábbi ikonokra kattintva a dohány és a koffein rövid kultúrtörténeti összefoglalóját olvashatja. 

Feladat: Keressen az interneten további információkat erről a két szerről és az alkoholról. Ez utóbbinak különösen gazdag a története. A történetiség rávilágít az adott szer fogyasztásával kapcsolatos társadalmi attitűdök hátterére, és segít megérteni a használati mintázatokat.

A tartalom megtekintéséhez kattintson az ikonokra!

Koffein
Dohány

Válassza ki, melyik pszichoaktív szerre vonatkoznak a leírások! 


\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n
\r\n
  \r\n
 • A szedatív hatást megelőzi egy izgalmi fázis.
 • \r\n
\r\n
  \r\n
 • Depresszáns szer(ek).
 • \r\n
\r\n
  \r\n
 • Lebontásának köztes terméke az acetaldehid.
 • \r\n
\r\n
  \r\n
 • 85%-át a máj bontja le, a többi közvetlenül távozik a szervezetből.
 • \r\n
\r\n
  \r\n
 • Hasnyálmirigy-gyulladás és különböző fekélyek is felléphetnek a fogyasztás következményeként.
 • \r\n
\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n
  \r\n
 • \r\n

  A világon legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Stimuláns hatása van, fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását.

  \r\n
 • \r\n
 • Túladagolás esetén nyugtalanságot, idegességet, izgatottságot, álmatlanságot, tachycardiát okoz.
 • \r\n
\r\n
  \r\n
 • \r\n

  Növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, fokozza a vizeletkiválasztást.

  \r\n
 • \r\n
\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n
  \r\n
 • \r\n

  Fokozza az élénkséget, növeli a koncentráló képességet.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Felszívódása a tüdőből történik.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Koncentrációja a vérben gyorsan csökken.

  \r\n
 • \r\n
\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n
  \r\n
 • \r\n

  Depresszáns szer(ek).

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Az alkohollal történő együttes használat fokozza ezen szerek hatását.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Ismerős márkanevek lehetnek a Seduxen, Xanax, Rivotril, Stilnox.

  \r\n
 • \r\n
\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n

\r\n
\r\n
  \r\n
 • \r\n

  Leginkább serdülők, illetve gyermekek körében tapasztalható a fogyasztás.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  A közvetlen hatás euforikus állapot, amit „részegségi” állapot, tudatzavar követ.

  \r\n
 • \r\n
 • \r\n

  Túladagoláskor kettős látás, fülzúgás, szemirritáció, orrfolyás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhetnek.

  \r\n
 • \r\n
\r\n
\r\n

 

\r\n
\r\n

 


Következő

Gratulálok! A válsz helyes.

Helytelen válasz. Próbálja újra!

Energiaitalok és alkohol

Mi történik, amikor az energiaitalokat alkohollal keverik?

A kombináció bizonyos veszélyeket rejt. 

 • Az energiaitalok stimulánsok, míg az alkohol depresszáns szer. A stimuláns hatás megakadályozhatja a fogyasztót annak reális felmérésében, hogy mennyire intoxikált valójában. Az alkoholfogyasztást kísérő fáradás, amivel jelez a szervezet, ilyenkor nem jelentkezik ugyanolyan mértékben. A két szer keverésével az emberek eleve hajlamosabbak többet fogyasztani mindkettőből.

Az egyes energiaitalok koffeintartalma meglehetősen eltérő lehet (a mennyiséget általában jelzik a csomagolásokon), és a koffein mellett számos más pszichoaktív anyagot is tartalmazhatnak. Az ilyen italok nem táplálék-kiegészítők, nem alkalmasak a sportolás vagy táncolás közben elvesztett folyadék pótlására. Az éberséget valóban fokozzák, ami a koffein és egyéb stimuláns anyagok hatásának következménye és átmeneti szerhatás.

 • A stimuláns hatás következtében a fogyasztó úgy érezheti, hogy az ébersége, gondolkodási tempója és reakcióideje nem csökken. Ez az ítélet téves, mivel a véralkoholszint magasságát valójában nem befolyásolja a koffeinfogyasztás. Autóvezetés vagy döntések meghozatalakor ez az illúzió különösen veszélyes lehet.
 • A stimuláns hatás előbb múlik el, mint a depresszív hatás. Amikor ez megtörténik, az észlelt részegség szintje hirtelen és váratlanul emelkedik. Ez súlyosabb esetben, és ha alvás közben történik, hányást eredményezhet, és fulladást okozhat.
 • Mind az alkohol, mind a koffein dehidrációt okoz. A kiszáradás hatására a szervezet nehezebben bontja le az alkoholt is, ami növeli a toxicitást és erősebben jelentkeznek a másnaposság tünetei is.

                               Az alkohol egységek                                 

Tekintve az alkohol széles körű fogyasztását és az ismertetett egészségkárosító hatásokat, a szakemberek kísérletet tesznek arra, hogy megállapítsák, milyen mennyiségű alkohol fogyasztása esetén nem kell még különösebb veszélyektől tartani. Rizikós vállalkozás ez, hiszen a rendszeres és hosszan tartó fogyasztás mindenképpen káros. Annyit meg lehet azonban állapítani, hogy van egy mérték, ami felett nő a károsodás esélye. 

Az ajánlott maximális fogyasztási mennyiség kétségtelenül hasznos eszköz a fogyasztás nyomon követésében és a tudatosabb fogyasztásra való ösztönzésben.

A nemzetközi megegyezés szerint az egy alkohol egység (alcohol unit) 10 ml vagy 8 g tiszta alkoholnak felel meg. Egészséges egyéneket tekintve nők esetében 2-3 egység, férfiaknál 3-4 egység túllépését nem ajánlják a napi alkoholfogyasztásban. Összehasonlításképpen: 2,5 dl vörösbor 3 egységnek felel meg, 3 dl világos sör 1,5 egység, 0,5 l világos sör 3 egység.

Az alkoholfogyasztás

Alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó hiedelmek, és ami mögöttük van

Tartalom megtekintéséhez kattintson a gombokra!

Díler nélkül - alkohol

Összefoglalás 

A lecke során az volt a célunk, hogy alapismereteket szerezzünk a következő legálisan beszerezhető pszichoaktív anyagokról: alkohol, nikotin, koffein, altató-, nyugtató- és szorongásoldó szerek, oldószerek.

Foglalkoztunk ezzel kapcsolatban:

 • Az egyes szerek szervezetre gyakorolt hatásával
 • Egészségügyi ártalmakkal
 • Kulturális jellemzőkkel, történetiséggel
 • Bevezettük a következő fogalmakat: tolerancia, kereszttolerancia, megvonás
Hivatkozások. Felhasznált és ajánlott irodalom

Urbán R., Czeglédi E., Kovács K. és Kelemen A. (2008). A szenzoros élménykeresés összefüggése az alkoholfogyasztással és az alkohollal kapcsolatos elvárásokkal középiskolások körében. Magyar Pszichológiai Szemle, 63(3), 499-518.

Környey, E., Kassai-Farkas, Á. (2009). Alkoholfogyasztás és következményes egészségkárosodások. In: Demetrovics, Zs. (szerk), Az Addiktológia alapjai II. ELTE Eötvös Kiadó.

Purebl, Gy., Rihmer, Z. (2009). Az altatószerekkel történő kezelés addiktológiai vonatkozásai. In: Demetrovics, Zs. (szerk), Az Addiktológia alapjai II. ELTE Eötvös Kiadó.

Rácz., J. (2004). Addiktológia. Budapest: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar.

Hivatkozások. Felhasznált és ajánlott irodalom II.

Valló., Á. (2003). A tartós szerfogyasztás élettani-kórélettani hatásai. Budapest: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar.

WHO global burden of disease report 2008

WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2008

http://www.piackutatasok.hu/2013/07/ksh-szeszesital-fogyasztas-emelkedett.html

http://drogfokuszpont.hu/fogalomtar/fogalomtar-i/

Utószó

A következőkben egy időre félretesszük a legális szerek vizsgálatát és rátérünk az illegális szerekre. Többek között a következő leckében foglalkozunk az ún. designer drogokkal is, amelyekről az utóbbi években egyre több szó esik a médiában, és mind a társadalmat, mind a szakembereket új kihívások elé állítják.

A 4. leckében ismét elővesszük a legális szerek témakörét és a problémás szerfogyasztás kérdéskörét járjuk körbe.